6 تفاوت دارک وب و دیپ وب

6 تفاوت کلیدی دیپ وب و دارک وب

0
(0)

** هشدار **

تمام آموزش های این سایت با مجوز کارشناس امنیت و طبق قوانین کشور ایران تهیه شده و هرگونه سوء استفاده و انتشار مطالب و ویدیوها کاملا غیر قانونی می باشد و در صورت سوء استفاده، NetPenT هیچ مسئولیتی نخواهد داشت. در صورت انتشار دوره های آموزشی خریداری شده، ردیابی و مشخص کردن هویت فرد منتشر کننده با توجه به داده های مخفی موجود در ویدیو ها به راحتی امکان پذیر می باشد و تبعات قانونی برای آن فرد وجود خواهد داشت.

آیا کلمات دیپ وب و دارک وب به گوشتان خورده است؟ اینترنتی که روزانه با آن سر و کار دارید، دارای بخش های مختلفی است. بخش تاریک یا همان دارک وب (Dark Web) که معمولا مجرمان برای انجام فعالیت های غیرقانونی خود از آن استفاده می کنند. دسترسی به این بخش از وب جهانی (World Wide Web) به وسیله ابزارهای خاص امکان پذیر است. دیپ وب (Deep Web) به بخش پنهانی از وب گفته می شود که برای انجام اهداف قانونی به صورت ناشناس مورد استفاده قرار می گیرد. اما تفاوت دیپ وب و دارک وب چیست؟ با نت پنت همراه باشید تا مفهوم دیپ وب، دارک وب، سرفیس وب و تفاوت آن ها را بدانید.

قبل از یادگیری درباره دارک وب و دیپ وب، باید بدانید سرفیس وب یا وب ایندکس شده چیست؟ Surface Web یا سطح بیرونی وب به بخشی از نت اطلاق می شود که ما روزانه از آن استفاده می کنیم و بین مردم اغلب با نام اینترنت شناخته می شود. این بخش از وب جهانی به راحتی در دسترس عموم قرار دارد و با استفاده از موتورهای جستجو می توان آن را سرچ نمود.

دیپ وب (Deep Web) چیست؟

Deep Web که به آن وب پنهان، وب نامرئی یا وب عمیق نیز گفته می شود، بخشی از وب جهانی است که توسط موتورهای جستجو نمی توان به آن دسترسی پیدا کرد. محتوای دیپ وب یا وب پنهان توسط موتورهای جستجو مانند گوگل قابل ایندکس نیست. اندازه دیپ وب نسبت به سرفیس وب بسیار بزرگ تر است و محتوای آن حدودا 500 برابر وب غیر پنهان است. اما مهم ترین کاربردهای دیپ وب کدامند؟

  • وب نامرئی یا همان دیپ وب، عمدتا برای اهداف نظامی استفاده می شود.
  • همچنین دیپ وب می تواند برای دانشمندان بکار رود.
  • از دیگر کاربردهای دیپ وب می توان برای فعالیت تاجران یا پلیس ها اشاره کرد.
  • خبرنگاران برای دسترسی به اخبار مهم و کمیاب می توانند از آن استفاده کنند.

دارک وب (Dark Web) چیست؟

Dark Web یا وب تاریک بخشی از دیپ وب می باشد که عمدا از دسترس موتورهای جستجو پنهان شده است و نیاز به مرورگر خاص خود را دارد. اندازه و وسعت دارک وب تنها 5 درصد از کل اینترنت است. تمام داده های دارک وب رمزگذاری شده و برای دسترسی به آن نیاز به نرم افزار، تنظیمات یا مجوز خاصی می باشد.

در واقع دارک وب به وبسایت هایی گفته می شود که همه به آن دسترسی دارند ولی آدرس IP سرورهای اجرا کننده آن پنهان است. بنابراین تشخیص این که چه کسانی در پشت این سایت ها فعالیت می کنند، کار بسیار دشواری می باشد. برای ورود به این بخش از وب باید از مرورگرهای خاصی مثل Tor استفاده کنید. از جمله کاربردهای دارک وب می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دارک وب به طور گسترده توسط سایت های داخلی شرکت های بزرگ، انجمن ها و سازمان های تجاری استفاده می شود.
  • سیستم های اینترانت (Intranet) مدرسه و دانشگاه ها از دارک وب برای دسترسی به پایگاه های اطلاعاتی آنلاین استفاده می کنند.
  • شما می توانید از طریق وب تاریک به اکانت های شخصی در رسانه های اجتماعی، ایمیل، بانکداری و غیره دسترسی پیدا کنید.
  • همچنین برای رسانه های اجتماعی، وبلاگ نویسی و چت صوتی نیز استفاده می شود.
  • برای دوره های مهارت های فناوری و کامپیوتری نیز از فضای دارک وب استفاده می شود.

تفاوت بین دیپ وب و دارک وب

دارک وب و دیپ وب هر دو یک فضای پنهان در اینترنت هستند و به موتورهای جستجوی معمولی نشان داده نمی شوند.

در اینجا به مقایسه دیپ وب و دارک وب می پردازیم:

دیپ وب (Deep Web) دارک وب (Dark Web)
دیپ وب بخش غیر قابل مشاهده و پنهان اینترنت است که از طریق موتورهای جستجوی معمولی نشان داده نمی شود. دارک وب زیرمجموعه ای از دیپ وب است که به عمد از موتورهای جستجو پنهان شده است.
برای دسترسی به دیپ وب نیاز به رمز عبور، رمزگذاری یا نرم افزار تخصصی دارید. برای دسترسی به دارک وب نیاز به مرورگر Tor یا مرورگر های مشابه دارید.
وسعت دیپ وب نسبت به سرفیس وب بیشتر است. دارک وب زیر مجموعه ای از دیپ وب است اما غیر قابل اندازه گیری می باشد.
دیپ وب معمولا برای یک سری اهداف قانونی استفاده می شود و نیاز به ناشناس بودن دارد. اما دارک وب گاهی برای فعالیت های غیر قانونی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
دیپ وب شامل پیج های ایندکس نشده می باشد. دارک وب زیر مجموعه ای از پیج های ایندکس نشده در داخل دیپ وب است.
شما می توانید از طریق VPN به دیپ وب دسترسی پیدا کنید. برای دسترسی به محتوای دارک باید با احتیاط وارد عمل شوید.

پروتکل Onion Routing یا مسیریابی پیازی

مسیریابی پیازی تکنیکی برای تبادل اطلاعات در شبکه های کامپیوتری به صورت ناشناس است. در این مسیریابی، پیام ها در لایه های رمزگذاری شده مانند لایه های پیاز قرار می گیرند. برای دسترسی به پیام اصلی، باید به صورت لایه لایه رمزگشایی شود. زمانی که شما از یک مرورگر معمولی برای وبگردی استفاده می کنید، یک ارتباط غیر مستقیم و بدون واسطه بین کلاینت (Client) و سرور(Server) برقرار می شود. بنابراین هکر در صورت نفوذ می تواند به داده های شما دسترسی پیدا کند. اما مسیریابی پیازی یا Onion Routing با استفاده از تکنیک رمزگذاری لایه ای، به حفظ حریم خصوصی شما کمک می کند.

Onion نام یک دامنه سطح بالا (Top Level Domain) است که فقط از طریق شبکه Tor در دسترس قرار می گیرد. داده ها در این مسیریابی به صورت یک سری گره یا نود رمزگذاری شده اند. هر یک از لایه ها با یکی از گره ها باز می شود و سپس داده های نهایی را نمایش می دهد.

این مقاله چقدر برای شما مفید بوده است؟

برای امتیازدهی روی ستاره ها کلیک کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا