پرکاربرد ترین دستورات لینوکس

0
(0)

** هشدار **

تمام آموزش های این سایت با مجوز کارشناس امنیت و طبق قوانین کشور ایران تهیه شده و هرگونه سوء استفاده و انتشار مطالب و ویدیوها کاملا غیر قانونی می باشد و در صورت سوء استفاده، NetPenT هیچ مسئولیتی نخواهد داشت. در صورت انتشار دوره های آموزشی خریداری شده، ردیابی و مشخص کردن هویت فرد منتشر کننده با توجه به داده های مخفی موجود در ویدیو ها به راحتی امکان پذیر می باشد و تبعات قانونی برای آن فرد وجود خواهد داشت.

لینوکس یک سیستم عامل اپن سورس (Open Source) است که توسط برنامه نویسان و علاقه مندان استفاده می شود. این سیستم عامل به دلیل ثبات، امنیت و انعطاف پذیری خود معروف است. در اینجا به معرفی 10 مفهوم پرکاربرد در لینوکس می پردازیم:

ترمینال یا خط فرمان لینوکس (Linux Terminal) به کاربران این امکان را می دهد تا از طریق دستورات متنی با سیستم ارتباط برقرار کنند. ترمینال لینوکس که با نام خط فرمان (Command Line) نیز شناخته می شود، واسطی برای وارد کردن این دستورات است.

در واقع ترمینال لینوکس رابطی مبتنی بر متن است که برای کنترل کامپیوتری با سیستم عامل لینوکس استفاده می شود. این تنها یکی از ابزارهای مختلفی است که برای انجام وظایف مختلف در اختیار کاربران لینوکس قرار می گیرد. ترمینال لینوکس به قدری معروف است که شرکت Apple  نیز ترمینال سیستم عامل های خود را به یونیکس تغییر داده و پوسته Bash و Z را طراحی کرد. مایکروسافت نیز PowerShell را توسعه داد و آن را به خط فرمان اپن سورس تبدیل نمود.

توزیع لینوکس

توزیع لینوکس چیست؟ توزیع لینوکسی (Linux Distro) به سیستم عاملی گفته می شود که بر پایه هسته لینوکس ساخته شده و مجموعه بزرگی از نرم افزارهای کاربردی، سیسستم مدیریت بسته و ابزارهای کمکی را شامل می شود.

سطح دسترسی فایل در لینوکس (Linux File Permission)

در واقع دستور سطح دسترسی یا مجوز دسترسی فایل در لینوکس، میزان دسترسی سیستم و کاربران به فایل ها را کنترل می‌کند. این مجوز تضمین می کند که فقط یک سری افراد خاص می توانند به فایل ها و دایرکتوری های خاصی دسترسی داشته باشند. سطوح دسترسی شامل مجوزهایی برای خواندن (Read)، نوشتن (Write) و اجرا (Execute) یک فایل می باشند.

انواع کاربر در لینوکس

مفهوم  کاربر (User) در لینوکس بسیار ساده است. در واقع به شخصی که از لینوکس استفاده می کند، کاربر لینوکس گفته می شود.

یکی از انواع حساب های کاربری در لینوکس service account می باشد. این کاربران دسترسی محدودی دارند تا اطمینان حاصل شود که نمی‌توانند به سیستم آسیبی وارد کنند. این نوع کاربران در لینوکس برای ارائه خدمات یا سرویس هایی مثل ایمیل سرورها ، سرویس های DNS ، بازی و غیره مورد استفاده قرار می گیرند.

Regular Account یا کاربر معمولی یکی دیگر از انواع حساب های کاربری در لینوکس هستند که فقط امکان ورود به سیستم عامل لینوکس و انجام کارهای روزمره مانند استفاده از پایگاه داده، مرورگرهای وب و غیره را دارند.

کاربر روت یا root user قدرتمند ترین  کاربر در لینوکس است که تمامی دسترسی های لازم به سیستم را دارد و همچنین می تواند دسترسی سایر کاربران سیستم را نیز کنترل کند.

کاربر سیستم یا System Account دسترسی های کاربر root را ندارد ولی میزان دسترسی او به اندازه کاربران عادی نیز محدود نیست.

فرایند در لینوکس (Process in Linux )

فرایند یا پروسس در لینوکس به برنامه در حال اجرا گفته می شود که شامل داده های فایل ها، ورودی یک کاربر، دستورالعمل های برنامه و بسیاری موارد دیگر است. هر بار که شما یک دستور یا برنامه را در لینوکس اجرا می کنید، یک فرایند در لینوکس شروع می شود.

ریپازیتوری در لینوکس (Linux Repository)

مخزن نرم افزاری لینوکس یا ریپازیتوری چیست؟ ریپازیتوری در لغت به معنای مخزن است و یک محل مرکزی برای ذخیره و مدیریت داده ها، مانند کد منبع (Source Code)، اسناد، یا فایل های دیگر به شمار می رود. ریپازیتوری در لینوکس مکانی است که سیستم لینوکس از آنجا، امکان دانلود و نصب انواع نرم‌افزارها و به‌روزرسانی‌های آن ها را فراهم می کند.

پکیج منیجر در لینوکس (Linux Package Manager)

پکیج منیجر یا سیستم مدیریت بسته ها، ابزاری است که به کاربران امکان نصب، حذف، ارتقاء، تنظیم و مدیریت بسته های نرم افزاری روی یک سیستم عامل را می دهد. پکیج منیجر در لینوکس نرم افزارهایی هستند که به کاربران کمک می‌کنند تا عملیات جستجو، دانلود، نصب، حذف و به ‌روزرسانی برنامه‌ های نرم ‌افزاری را در سیستم عامل خود انجام دهند.

Shell در لینوکس

Shell  یک برنامه است که به عنوان یک رابط کاربری برای سیستم عامل عمل می کند. Shell  می تواند رابط خط فرمان غیرگرافیکی (CLI) یا رابط گرافیکی کاربر (GUI) باشد. اما Shell در لینوکس یک رابط خط فرمان است که به کاربران اجازه می دهد با سیستم عامل تعامل داشته باشند و دستورات داخلی مختلفی را اجرا کنند. در واقع، یک رابط بین کاربر و کرنل برای اجرای دستورات فراهم می کند.

این مقاله چقدر برای شما مفید بوده است؟

برای امتیازدهی روی ستاره ها کلیک کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا